Com tothom, he estat seguint les darreres setmanes els esdeveniments que estan precipitant els canvis polítics a Egipte. He sentit molt a parlar de com les xarxes socials han jugat un paper important com a eines que han ajudat a les noves generacions de joves egipcis que volen el canvi a organitzar-se i movilitzar-se difonent de forma descentralitzada la informació sobre el que estava passant i les protestes que s’organitzaven. M’ha recordat les revoltes que hi va haver a Iran fa un any i la seva difusió a Twitter,  que ja vam comentar.

Tenia curiositat per conèixer exemples reals de com certes persones i canals a la xarxa havien impulsat les protestes a Egipte. Si us interessa, aquí us en deixo uns quants que he trobat:

1. El grup a Facebook del “Moviment Jove del 6 d’Abril”

Es tracta d’un grup polític jove nascut el 2008 arran d’una vaga general que es va organitzar pel 6 d’abril d’aquell any. Des de llavors han seguit movilitzant als seguidors a través de, sobretot, un grup a Facebook que ha superat els 96.000 membres. Aquí el podeu veure: شباب 6 ابريل .. APRIL 6 YOUTH MOVEMENT

Entre d’altres coses, van jugar un paper important en impulsar el “Dia de la Ira” el passat 25 de gener amb el que es van iniciar les protestes massives.

2. El video a YouTube de l’Asmaa Mahfouz

L’Asmaa és una activista i membre fundadora del “Moviment Jove del 6 d’Abril” (i dona, que encara té més mèrit) que després que diversos ciutadans egipcis s’immolessin en protesta per la situació política (seguint l’exemple del que havia passat a Tunísia) va gravar un vídeo on explicava la situació i reclamava als joves que es movilitzessin i participessin en les protestes del 25 de gener.

El vídeo va esdevenir viral i aquest i els que va seguir penjant en format vlog (vídeo-blog)  han estat vistos per centenars de milers d’usuaris. Aquí podeu veure aquest primer vídeo amb subtítols en anglès. Tot un exemple de com les persones corrents poden fer coses extraordinàries.

3. La pàgina a Facebook “Tots som Khaled Said”

Aquesta pàgina va ser creada anónimament per Wael Ghonim, egipci i directiu de marketing de l’empresa Google , en honor a l’empresari Khaled Said que va ser assassinat per la polícia el passat juny del 2010, després d’haver gravat dos policies corruptes que traficaven amb drogues. La polícia va difondre informacions falses, acusant-lo d’haver mort de sobredosi i més tard han arrestat i amenaçat al propi Wael Ghonim (va estar 12 dies desaparegut).

Des d’aquesta pàgina, amb més de 800.000 seguidors es va movilitzar la ciutadania i es diu que és on va sorgir la idea de protestar el 25 de gener, fent-ho coincidir amb un dia de vacances nacionals en honor a la policia. Podeu visitar la pàgina aquí: كلنا خالد سعيد

4. La blogosfera egípcia

La xarxa de blogs polítics egipcis ha contribuït a difondre la informació, vídeos i imatges dels esdeveniments que estaven passant i que els mitjans convencionals, controlats pel govern ignoraven i censuraven. Molts bloggers han estat arrestats i torturats pel govern sota l’empar d’una “llei d’emergència”, però ells resisteixen, sobretot gràcies a l’ajuda de personatges com @RamyRaoof , responsable tecnològic del moviment, que han difós informació sobre com superar les restriccions que el govern va intentar imposar a l’ús d’Internet (com utilitzar Twitter, etc…).

Com a exemples, podeu visitar el blog del propi Ramy Raoof, “Egyptian Blog for Human Rights” o veure aquest especial d’AlJazeera TV (en anglès) sobre la blogosfera àrab, on surt com a convidat un altre important blogger egipci, Elma7Rosa.

via Salon

Altres articles que us poden interessar: