Aquest any el projecte internacional de la Wikipedia ha celebrat el seu desè aniversari, i aquesta mateixa setmana, fa 10 anys que un usuari, Daniel José Queralto va donar el tret de sortida a la Viquipèdia, la versió en català, creant-ne el primer article, “Àbac”. Avui en dia ja ha superat els 300.000 articles, és la 13ª del món en nombre d’articles, i la 10ª pel que fa a la qualitat dels mateixos.

Per a celebrar-ho, la molt activa comunitat de viquipedistes han organitzat diversos actes des d’avui i fins diumenge. L’acte principal serà el dissabte 19 de Març a Barcelona. S’hi exposarà informació sobre el projecte, els que hi contribueixen i es promourà un rècord d’edició simultània, amb la intenció d’arribar a les 2.000 persones en un dia. Aquí trobareu tota la informació sobre la celebració.

Si com jo us voleu animar a deixar de ser simples “consumidors” de la Viquipèdia i passar a contribuir-hi, aquí us deixo algunes idees per a començar:

1. Qualsevol pàgina es pot modificar: La Viquipèdia és un projecte obert a tothom que (amb bona fe) vulgui contribuir-hi. Només cal anar a la pestanya que tenen els articles a dalt a la dreta i fer click a “modificar”.


2. Abans de fer modificacions, llegiu el Llibre d’Estil i les Polítiques i Normes: D’aquesta manera ens assegurem que els continguts siguin semblants i coherents, lliurs i fiables, dins d’un consens que han debatut els viquipedistes actius.

3. Podeu crear pàgines noves o fer edicions a articles que ja existeixen: Si vols escriure sobre un tema, assegura’t abans que la pàgina no existeix fent-ne una cerca. O troba un article poc desenvolupat que puguis millorar. Procura documentar-te bé abans i tingues en compte que qualsevol cosa que publiquis podrà ser editada pels següents usuaris.

4. Feu proves i apreneu a editar amb els diferents efectes de text: Us recomano aquest article que explica els diferents efectes i que practiqueu abans en aquesta pàgina de proves. Per exemple, aquí podeu veure com es fan la negreta, la cursiva, etc.:

5. Busca idees de pàgines que encara no existeixen: si no sas per on començar, pots mirar aquest llistat d’articles demanats per altres usuaris per trobar pàgines que encara no existeixen de moltes temàtiques diferents. N’hi ha un munt per triar!

6. Llanceu-vos-hi: t’hi animen tots els viquipedistes. Simplement sigues respectuós de la comunitat, segueix els costums i tingues paciència i modèstia fins que li agafis el truc. Si no ho provem no n’aprendrem!

Us hi heu animat? Sou viquipedistes actius? Compartiu amb nosaltres la vostra experiència als comentaris! :-)

 

Altres articles que us poden interessar: